Naši začetki

Zgodba o Vrhniški slaščičarni se je začela leta 1932, ko se je na Vrhniko preselil Berzat Aliriza, ki so ga ljudje vseskozi poznali kot Berzo in tudi za dejavnost se je prijelo to ime katerega, nosi še danes.

Življenska in obrtniška zgodba ustanovitelja ”Berzota” se je začela v Sloveniji že davnega leta 1926, ko se je kot mlad fant z 16 leti namenil v Ljubljano k nekemu slaščičarskemu mojstru, ki je imel mlečno restavracijo na Cankarjevi cesti. Tam se je izučil in delal do leta 1929, ko je postal vodja slaščičarne. Naslednja leta  je odšel po nove izkušnje na Češko. Vendar se je kmalu vrnil, toda ne več v Ljubljano, pač pa na Vrhniko. Tu je pa začel z svojo slaščičarno 11.februarja leta 1932, kar pa je tudi najpomembnejši mejnik v zgodovini naše slaščičarne.

01 (Large)
03 (2)a (Large)
05 (Large)

NADALJEVANJE

Leta 1932 se je Berzo preselil na Sternenovo cesto na Vrhniki oziroma pri t.i. Enajsti šoli, ki jo omenja Cankar v črtici Moje življenje. Na tej lokaciji je odprl slaščičarno, ki je bila za takratne razmere resnično nekaj novega. Slaščičarna je tam obratovala do leta 1956, ko smo jo preselili v prostore na Cankarjevem trgu 9, nasproti sedanje sodnije. 20.4.1972 smo uredili prostor na Stari cesti 1, kjer je lokal še dandanes in na najboljši možni način nadgrajujemo delo, sledeč potrebam časa in okusa naših gostov.